ویرایش توسط منتظرظهور : 07-22-2010 در ساعت 10:07 PM
[Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...]

امام حسين(ع) در بيان رسول خدا با تكيه بر منابع اهل سنت
• طليعه
امام حسين عليه السلام نامي آشنا براي عموم مسلمانان وبلكه همه دردمندان است. اينشخصيت وصفناپذير چنان موردتوجه رسول خدا صلوات الله عليه و آله بوده كه به نظرميرسد فلسفه اين عنايت و توجه در آن عصر براي جماعتزيادي روشن نبوده و تا حدودي هم شايد حقداشتهاند، چونهيچ كس نميتواند فراواني گفتهها و توجهات پيامبراسلام(ص) به اينبزرگوار را يك امر عاطفي برخواسته ازرابطه پدر و فرزندي بداند، زيرا همه حركات و گفتههايرسول خدا(ص) به طور قطع و يقين بسيار فراتر از اين حوزهاست، چيزي كه واقعيتهاي تاريخي آن را اثبات ميكند .
رسول خدا(ص) كه تمام گفتهها و حركات او با پشتوانه الهيسرچشمه ميگيرد،[وما ينطق عن الهوي] هرگز سخنان بلند ومعنا داري در مورد امام حسين به صرف رابطه فرزندي ايرادنكرده و حكمتهاي بيشماري در اين برخورد و نگاه رسولخدا(ص) وجود داشت كه بسياري از آنها به مرور زمان، آنهم زماني نه چندان طولاني به گونهاي كه برخي يارانرسول خدا آن زمان را درك كردند، روشن شد .
در اين مقال كوشيديم كه برخي موارد مورد اتفاق تماممسلمانان كه به فراواني در كتابهاي فرقههاي مختلفاسلامي آمده، يادآور شويم و نشان دهيم كه جايگاه امامحسين(ع) و موقعيت آن بزرگوار در نزد رسول خدا(ص) به چهاندازهاي بوده و لذا ما به توضيحات و گفتههاي اضافينپرداختيم و بهتر آن ديديم عين همان گفتهها را درچهارده مورد ذكر كنيم. اميد است مورد عنايت امام حسين(ع)قرار گيرد.
[Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...]
[Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...][Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...]
ملیکه (07-06-2011)

1- نام گذاري امام حسين(ع)
روايتهاي فراواني كه هم از طريق اهل سنت و هم درمنابع شيعه ذكر شده،تصريح دارند كه نامگذاري اين مولودمبارك به وسيله رسول خدا(ص) بوده كه البته در برخي ازآنها چنين آمده كه حضرت فرمودهاند: اين نام گذاري بهدستور جبرئيل و در نقل ديگر به دستور خداوند بوده است . به چند نمونه توجه كنيد :
الف)«ذخائر العقبي» از اسماء بنت عُميس روايت كرده كهحضرت زهرا(س)فرزندبزرگوارش، حسن(ع) را به خانه من آورد،درست همين لحظه پيامبر اكرم(ص) تشريف آوردند و فرمود: اياسماء! فرزندم را بياور.
امام حسن(ع) را در پارچهاي زردرنگ نهادهبودم و به حضور مباركش بردم، رسول خدا(ص)"فرمود: مگر به شما نگفتم كودك را در پارچه زرد رنگنپيچيد.
بلافاصله كودك را در پارچه سفيدي گذاشتم و بهحضورش بردم. رسول خدا(ص) كودك را از من گرفت و در گوشراست او اذان و در گوش چپش اقامه گفت .
آن گاه از علي(ع) پرسيدند: اين فرزند را چه ناميدهايد؟علي(ع) گفت: من بر شما پيشي نميگيرم، رسول خدا(ص)فرمود: من هم در نام گذاري او، بر خدا سبقت نميجويم. دراين هنگام جبرئيل نازل شد و گفت: اي محمد! پروردگارسلام ميرساند و ميفرمايد:موقعيت علي در نزد تو، مانندمنزلت هارون به موسي است؛ با اين تفاوت كه پيامبري پساز تو مبعوث نميشود، اسم فرزند را حسن نام گذاري كن .
پس از يك سال امامحسين(ع) متولد شد. پيامبر اكرم(ص) بهخانه اسماء آمد و جريان را آن سان كه بيانكرديم، بهوي گفت و قصه نام گذاري را متذكر شد تا آن جا كه "جبرئيل" گفت: نام اينكودك را حسين بگذار .
مشابه همين حديث در منابع شيعه ذكر شده است.
ب)مرحوم صدوق با اسناد خودش از امام رضا(ع) و ايشان هماز پدران بزرگوارش از امام زين العابدين از اسماء بنتعميس روايت كرده كه وقتي امام حسين(ع) به دنيا آمدندرسول خدا(ص) به علي(ع) فرمودند : "اسم فرزندت را چه گذاشتي؟"
علي(ع) گفتند: من در نامگذاري او از شما پيشينميگيرم... رسول خدا(ص) فرمود: منهم در نام گذاري او از خدا پيشي نميگيرم. آنگاهجبرئيل فرود آمد و گفت: اي محمد خداي علي اعلي بهتو سلام ميرساند و ميگويد:جايگاه علي نزد تو همانندجايگاه هارون نسبت به موسي است و اين فرزند را به اسمفرزند هارون نام گذاري كن. رسول خدا(ص) فرمودند: اسمپسر هارون چه بوده؟ جبرئيلگفت: شبير. رسول خدا(ص)فرمودند: زبان من عربي است و جبرئيل در جواب گفت: ناماو را حسين بگذار..."
البته روايات با اين مضمون فراوان نقل شده چه دركتابهاي اهل سنت و چه شيعه، گرچه برخي مطالب ديگر درتعدادي از آن روايات وجود دارد كه قابل بحث ميباشد،ولي آن چه از مجموع اين روايات برمي آيد اين كه نامگذاري اين مولود شريف به وسيله رسول خدا(ص) بوده وايشان هم به امر خداوند اين كار را انجام دادهاند. كمترديده شده و يا شايد سابقه نداشه باشد كه نام گذاري كسيبا اين ترتيب و تشريفات خاص و الهي انجام گرفته باشد واين نشان از عظمت و بزرگي اين وجود مقدس دارد.
2ـ اذان گفتن رسول خدا(ص) در گوش امام حسين عليه السلام
حاكم نيشابوري از ابورافع و او نيز از پدرش روايت كردهكه رسول خدا(ص) را ديدم كه هنگام تولد امام حسين(ع) درگوش او اذان گفت .
همين مضمون در روايات ديگر بنابه نقل منابع اهل سنت وشيعه وارد شدهاست.
ملیکه (07-06-2011)

3 ـ رفع تشنگي از حسنين با گذاشتن زبان در دهان آن دو
ابن حجر عسقلاني در «تهذيب التهذيب» از اسحاق بن ابيحبيبه و او از ابوهريره روايت ميكند كه گفت: گواهيميدهم كه همراه رسول خدا(ص) حركت ميكرديم كه ناگهانرسول خدا(ص) صداي حسنين را شنيد كه ميگريستند و مادرايشان هم همراه آنان بود، پيغمبر(ص) با سرعت به سويآنها شتافت و پرسيد: چرا اين دو فرزندم ميگريند؟ فاطمهپاسخ داد: از تشنگي. رسول خدا(ص) به سراغ مشك كهنهايكه با آب آن وضو ميگرفت رفت. ولي آن روز آب بسيار كمبود و مردم هم به دنبال به دست آوردن آب بودند .
رسول خدا(ص) فرياد زد: آيا كسي از شما آب همراه دارد؟ هيچكس آبي به همراه نداشت. آن گاه رسول خدا(ص) خطاب بهفاطمه فرمودند: يكي از آن دو فرزند را به من بده. فاطمهيكي از آنها را از زير چادرش بيرون آورد و پيامبر اكرم(ص ) او را در حالي كه ميگريست به سينه چسبانيد و زبانمباركش را در ميان دهان او فرو برد. او زبان مبارك رسولخدا(ص) را ميمكيد تا سيراب شد و از گريه باز ايستاد و همينرفتار را با فرزند ديگرش هم انجام داد.
4 ـ دسته گل پيامبر (ص)
بخاري نقل ميكند كه محمد بن ابي يعقوب ميگويد: منشنيدم كه ابن ابي نعم از عبدالله بن عمر درباره مُحرِمسؤال ميكرد (حكم كشتن پشه را ميپرسيد)
ابن عمر گفت: مردم عراق از خون پشه سؤال ميكنند، درحالي كه پسر دختر رسول خدا(ص) را كشتند و پيامبر(ص) فرمود : حسن و حسين گلهاي خوش بوي من هستند كه از دنيابرگرفتهام .
نسائي در كتاب خصائص اميرالمؤمنين(ع) به سند خود از «انسبن مالك» روايت ميكند كه بعضي اوقات ـ و يا بارها ميشدـ كه به حضور مبارك رسول خدا(ص) وارد ميشدم، حسن وحسين را ميديدم كه روي سينه و شكم پيامبر(ص) جست و خيزميكردند و پيامبر(ص) ميفرمود: "دسته گل خوش بوي امت منهستند ."
در ذخائر العقبي بابي را عنوان كرده با اين موضوع: «ذكرماجاء انهما ريحاتناه من الدنيا» و در اين باب، چهارروايت را كه از پيامبر اسلام(ص) ميباشند آورده كه پيامبرفرمودهاند: حسن و حسين(ع) دو گل خوش بوي من از دنياميباشند.
ملیکه (07-06-2011)

5 ـ گريه امام حسين(ع) رسول خدا(ص) را آزار ميداد
در ذخائر العقبي روايت كرده كه يزيد بن ابي زياد نقلكرده كه پيامبر اسلام(ص) از خانه عايشه بيرون آمدند و ازكنار خانه فاطمه عبور كردند، كه ناگهان صداي گريهامامحسين(ع) به گوشش رسيد، رسول خدا(ص) فرمودند: مگرنميداني (اي فاطمه) كه گريه حسين مرا آزار ميدهد.
6 ـ محبوبترين افراد نزد پيامبر صلوات الله عليه
ترمذي در باب مناقب حسنين به سند خود از انس بن مالكروايت ميكند كه از رسول خدا(ص) پرسيدند: كدام يك ازخاندانتان نزد شما محبوبتر است؟ فرمود:«حسن و حسين» و به )حضرت فاطمه) ميفرمودند: دو فرزندم را صدا بزن و آنان رابه سينه ميفشرد و ميبوييد .
7 ـ بوسيدن دهان و دندان امام عليه السلام
ابن عساكر از يعلي روايت كرده : همراه رسول خدا(ص) برايمهماني دعوت شده بوديم، بيرون آمديم كه امام حسين(ع ( با بچهها بازي ميكرد... و گاهي اين طرف و گاهي به طرفديگر فرار ميكرد و رسول خدا(ص)... او را گرفت و يك دست برپشت امامحسين(ع) و دست ديگر زير چانه او گذاشتند و دهانرا در دهان او گذاشت و او را بوسيد .
طبراني با سند خود از انس بن مالك روايت كرده هنگاميكه سر مبارك امامحسين(ع) در برابر عبيدالله بن زياد قراردادند او با چوب دستي كه در دستداشت،لبهاي مبارك امامحسين(ع) را ميزد و آن گاه دندانهاي مطهر آن جناب راتوصيف ميكرد، من با خود گفتم كه خدا تو را به بيچارگيگرفتار سازد، من خود شاهد عيني جريان بودم كه رسولخدا(ص) جايي را كه اكنون چوب ميزني، ميبوسيد !
و نيز ابن حجر هيثمي از ابن ابي الدنيا روايت ميكند كهزيد بن ارقم در مجلس ابن زياد حضور داشت كه ديد ابنزياد با چوب دستي به لب و دندان آن حضرت ميزند، بهوي گفت:
چوب دستي را از لب و دندان امام حسين(ع ( بردار، به خدا سوگند همواره ميديدم كه رسول خدا(ص) مياناين دولب را ميبوسيد. آن گاه «زيد بن ارقم» گريست وابن زياد ناراحت شد و گفت :
"خدا ديدگان تو را بگرياند، اگر پيرمرد خرفت و بي عقلينبودي گردنت را ميزدم " زيد بن ارقم از جاي خود برخاست،خطاب به مردم گفت: "اي مردم شما از امروز بهبعدمردگاني بيش نخواهيد بود، براي اين كه پسر فاطمه را شهيدكرديد و پسر ابنمرجانه را بر خود امير قرار داديد. به خداسوگند طولي نميكشد نيك مردانِ شما را ميكشند و بدسيرتانرا به شما ميگمارند."
ملیکه (07-06-2011)

8 ـ آثار محبت امام حسينعليه السلام
ترمذي و طبراني و ذهبي از علي(ع) روايت كردهاند كه آنحضرت نقل كردهاند كهرسول خدا(ص) دست حسن و حسين راگرفتند و گفتند : "كسي كه مرا و اين دو را و نيز پدر و مادر آنها را دوستبدارد، روز قيامت هم مرتبه من است ".
طبري در ذخائرالعقبي از رسول خدا(ص) روايت كرده كه آنحضرت فرمودند :
"اولين كساني كه وارد بهشت ميشوند من و فاطمه و حسن وحسين ميباشيم. از رسول خدا(ص) سؤال شد: اي رسول خدادوستان چه؟ گفتند: پشت سر شما {فاطمه وحسنين"}.
9- دوستي امام حسين عليه السلام
ترمذي در جامع الكبير به سند خود از اسامه بن زيد روايتكرده است كه در يكي از شبها، براي انجام حاجتي بهخانه رسول خدا رفتم. پيامبر اكرم(ص) بيرون آمد، درحاليكه چيزي زير عبا داشت كه نميتوانستم آن را تشخيص بدهم. بعد از مطرح ساختنحاجتم و برآورده شدن آن، عرضكردم: يا رسول الله چه چيز زير عبا داري؟ حضرت عبا راكنار زد، ديدم حسن و حسين را بالاي ران خود نهاده است .
آن گاه فرمود: اين دو، فرزندان من و فرزندان دختر منهستند. خدايا من دوستشان دارم، تو هم آنها را ودوستدارانشان را دوست بدار .
ابن عساكر از ابوهريره روايت كرده كه ميگويد از رسولخدا(ص) شنيدم كه ميفرمود: كسي كه حسن و حسين(ع) رادوست بدارد، مرا دوست داشته است و كسي كه دشمن بداردآنها را، مرا دشمن داشته است.
ملیکه (07-06-2011)

10 ـ سرور جوانان بهشت
ترمذي با سند خودش از ابوسعيد خُدري روايت كرده كه رسولخدا(ص) فرمودند:
"حسن و حسين دو سرور جوانان بهشت ان" .
ولي بعد از نقل اين حديث ميگويد: هذاحديث حسن صحيحٌ .
اين حديث در منابع مختلف و متعددي از اهل سنت ذكر شدهاست. ابوحاتم در صحيحش و ابن عساكر در تاريخش و ابن كثيردر البدايه و النهايه و احمد درمسندش اين را نقلكردهاند .
طبراني روايت كرده از حذيفه كه گويد: چهره رسول خدا(ص (را شادمان ديديم و فرمود:
"چگونه خوشحال نباشم و حال آنكه جبرئيل به من بشارت داد كه حسن و حسين سرور جواناناهل بهشت هستند و پدرشان از آنها برتر ميباشد ."
همين حديث را متقي هندي و ابن عساكر نقل كردهاند. وابن عساكر در كتاب تاريخش اين حديث را با بيش از بيستسند ذكر كرده است.
11-حسين از من و من از حسين
ترمذي در صحيحش از يعلي بن مُرّه نقل كرده كه رسولخدا(ص) فرمودند: حسين از من است و من از حسينم، خدايدوست بدارد كسي كه حسين را دوست داشته باشد .
امام بخاري در الادب المفرد به اسناد خود از يعلي بنمره روايت كرده: در يكي از روزها پيامبر اكرم(ص) همراهاصحابش به منزلي دعوت بودند، در مسير ايشان امام حسينبازي ميكرد؛ پيامبر جلوتر از اصحاب بود و دست گشود كهحسين(ع) را بگيرد. حسين از اين طرف به آن طرف ميرفت وپيامبر هم خنده كنان او را دنبال ميكرد تا اين كهحسين(ع) را گرفت؛ آن گاه دستي بر زير چانه كودك و دستديگر بر پشت اوگذاشت... و گفتند:
"حسين از من و من ازحسين هستم خداوند دوست بدارد كسي كهحسين را دوست داشتهباشد."
12- بر پشبت پيامبر عليه السلام در هنگام نماز
طبراني از ابوهريره روايت كرده كه نماز عشا را با رسولخدا(ص) ميخوانديم و چون به سجده ميرفت، حسن و حسين برپشت حضرت ميپريدند و هنگامي كه سر از سجده بر مي داشت،آنها را با ملايمت ميگرفت و به زمين مينهاد. بار ديگركه سر به سجده ميگذاشت، همين عمل از آنها سر ميزد، پساز آن كه پيامبر(ص) سلام نماز ميدادند، آنها را برزانوانشان ميگذاشت، در اين هنگام عرض كردم يا رسولالله اجازه ميفرماييد اين كودكان را نزد مادرشان ببرم؟
فرمود: نه، در همين لحظه برقي جهيد؛ رسول خدا(ص) به آندو بزرگوار فرمودند: اكنون با جهش اين برق، نزد مادرتانبرويد. آنها همراه با آن برق حركت كردند تا وارد منزلشدند .
ملیکه (07-06-2011)

13 ـ اخبار به شهادت
ابا عبدالله(ع)طبراني از عايشه نقل كرده كه گفت: رسول خدا(ص) فرمودند : "جبرئيل به من خبرداد كه فرزندم حسين در سرزمين "طف"كشته خواهد شد و اين تربت را از آن جا آورد و خبر داد كهقبرش آن جا است."
حاكم از ام فضل دختر حارث نقل كرده كه رسول خدا(ص (فرمودند :
جبرئيل نزد من آمد و به من خبر داد كه امتم فرزندم،حسين را خواهند كشت و براي من از تربت سرخ او نيز آورد .
و نيز طبراني و ديگران چنين نقل كردهاند: انس بن مالكاز رسول خدا(ص) نقلكرده كه فرشتهاي به نام «قطر» ازپروردگارش اجازه خواست تا مرا زيارت كند، به او اجازهداده شد. آن روز در منزل ام سلمه بودند بعد فرمودند:
ايام سلمه! مواظب باش كسي وارد اتاق نشود، در اين هنگام،امام حسين(ع) وارد شد و بر روي پيامبر(ص) پريد و حضرت اورا گرفت و ميبوسيد و ميبوييد، آن گاه ملك گفت: آيادوستش داري؟
فرمود: آري، گفت:به زودي امت تو او راخواهند كشت. اگر ميخواهي قتلگاه او را نشانت بدهم؟ آنگاه مشتي از ريگ يا خاك آورد و ام سلمه آن را برداشت ودر ميان لباسش قرار داد .
و باز در همان جا از ام سلمه روايت كرده كه امام حسن وامام حسين در برابر رسولخدا(ص) مشغول بازي بودند، در اينهنگام جبرئيل نازل شد و گفت: اي محمد پساز تو امتت اينفرزند را (و اشاره كرد به امام حسين(ع)) شهيد ميكنند . رسولخدا(ص) گريستو حسين(ع) را به سينهاش چسبانيد، سپسرسول خدا(ص) تربتي را نزد او گذاشت وفرمود:
«اين امانتياست نزد تو و پيامبر آن را بوييد و گفت: اي واي (كرب وبلا) رسولخدا(ص) فرمود: اي ام سلمه! هرگاه اين تربت بهخون مبدل گرديد، فرزندم حسين به شهادت رسيده است.
امسلمه آن را در شيشهاي ريخت و هر روز به آن مينگريستوميگفت: اي خاك! روزي كه به خون تبديل گردي، آنروز، روز عظيمي است .
ابن حجر هيثمي از ام سلمه نقل كرده: روزي كه امامحسين(ع) شهيد شد به آنشيشه نگاه كردم، ديدم آن خاكبه شكل خون درآمده است .
طبراني و ذهبي از عبدالله بن نجي و او از پدرش نقل كردهكه با علي(ع) بهمسافرت رفتيم، هنگامي كه به «محاذاتنينوا» رسيديم، گفتند:
اي ابو عبدالله صبر كن،صبر كن، برشط فرات، من گفتم: چرا؟ گفتند: روزي بر رسول خدا(ص) واردشدم، در حالي كه دو چشمان آن حضرت پر از اشك بود. عرضكردم ميبينم چشمانت گريان است آيا كسي شما را ناراحتكرده است؟
رسول خدا(ص) فرمودند: جبرئيل از نزد من بلند شد و به منخبر داد كه امت من، فرزندم حسين را ميكشند، آن گاهگفت: آيا از تربت او به تو نشان دهم؟ گفتم: آري، پسمقداري به من داد و چون آن را ديدم نتوانستم خود رانگه دارم و چشمانم پر از اشك شد.
14- ياري كردن امام حسين عليه السلام
ابن اثير در شرح حال انس بن حارث مينويسد: اشعث بنسحيم از پدرش نقل ميكند كه از رسول خدا(ص) شنيد كهفرمود: پسرم حسين(ع) در زميني در حوالي سرزمين عراق بهشهادت ميرسد كسي كه او را در آن حال درك كند بايد او راياري دهد .
انس بن حارث وقتي فهميد امام حسين(ع) عازم كربلا شدهاست، بي درنگ به سوي كربلا رفت و در آن سرزمين درركاب امام حسين(ع) به شهادت رسيد.
ملیکه (07-06-2011)
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
Bookmarks